Energideklaration

Din skyldighet enligt lag

Om du ska sälja ditt hus måste du enligt lagar från 2006 och 2012 tillhandahålla en s k energideklaration, som presumtiva köpare kan ta del av redan i annonsen, dock senast vid kontraktsskrivningen. Om du inte gör det kan du få ett s k föreläggande samt böter. Köparen har rätt att upprätta en energideklaration på din bekostnad!

Energideklarationen ska informera om husets energiprestanda, referensvärden, radonmätning samt åtgärdsförslag. Endast ackrediterade företag har rätt att upprätta energideklarationer. Mer information finns på Boverkets hemsida.

Referensvärden

Baserat på fjärrvärmeförbrukningen för uppvärmning av kran- och radiatorvatten är energiförbrukningen inom vårt radhusområde per fastighet och år 17 616 kWh, vilket innebär 149 kWh per kvm och år (genomsnitt för de senaste tjugo åren). Enbart uppvärmningen (av radiatorvattnet) utgör ca 85% därav, dvs ca 15.300 kWh per fastighet och år.

Därtill kommer varje fastighets egen elförbrukning.

Jämfört med andra fastigheter är detta en hög energiförbrukning.

Orsakerna till hög energiförbrukning

Orsakerna till att den är hög kan diskuteras. Bland de faktorer som bidrar till att energiförbrukningen är hög kan nämnas följande:

  • En del fastigheter har inte någon tilläggsisolering med tegel på sina ytterväggar. När de allra flesta fastighetsägare inom vårt område gjorde en sådan tilläggsisolering för ett par decennier sedan sjönk värmekostnaden drastiskt.
  • Dåligt isolerade vindar. Den hyvelspånsisolering som lades när husen byggdes har sjunkit ihop med dålig isoleringsförmåga som följd.
  • Dragiga fönster och dörrar.
  • Många har fönster på glänt dygnet runt, året runt (för att vädra ut radon?).
  • Många har installerat ventilationssystem som blåser ut varm inomhusluft utan att återvinna värmen däri, dvs de låter oss elda för kråkorna.
  • Det lönar sig inte för den enskilda fastighetsägaren att investera i energibesparande åtgärder.
  • Det kostar inget för den enskilda fastighetsägaren att slösa på värmeenergi.

Individuell värmemätning

Vid nyproduktion av flerbostadshus installeras idag utrustning för automatisk avläsning av värmeförbrukningen och fakturering av densamma för varje enskild lägenhet. Att installera sådan utrustning för varje enskild fastighet inom vårt område skulle kosta minst 10.000 kr per fastighet. Därtill kommer arbetet med avläsning, fakturering etc.
Styrelsen har undersökt möjligheten till att installera s k IMD, dvs individuell mätning och debitering, för våra radhusfastigheter. Kontakta styrelsen om du vill ta del av kalkyler etc. Tills att en stämma beslutar om att införa IMD får vi fortsätta att leva med ett orättvist system för uppvärmning av kran- och radiatorvatten till våra fastigheter, dvs ett system där vi delar föreningens totala värmekostnad med 82 (antal fastigheter), oberoende av hur mycket värme vi förbrukar i våra olika fastigheter.
Det varje fastighetsägare kan göra för att dels bidraga till en lägre energiförbrukning (och därmed lägre kostnad för alla) och dels förbättra sin egen luftkvalitet är att installera mekanisk ventilation med värmeåtervinning.
Ett problem i sammanhanget är anläggningsbeslutet, där det står att varje fastighet ska stå för 1/82 av kostnaderna för drift av den samfällda egendomen, såsom värmekostnaden.