Medlemskap i samfällighet

Såsom ägare av en fastighet kan man automatiskt vara delägare i en gemensamhetsanläggning, s k samfällighet, och ett sådant delägarskap är då obligatoriskt. D v s man kan då inte låta bli att vara med.

En samfällighet kan omfatta olika nyttigheter eller anläggningar, tex vägar, parkeringsytor, elsystem för belysning, garage, vatten-och avloppsanläggningar, fjärrvärmeanläggning, centralantenn, kabel-tv-nät, grönytor, lekplatser m m. I många bostadsområden styrs tillskapandet av samfälligheter av den kommunala planeringen. Formellt bildas samfälligheten genom en lantmäteriförrättning som utmynnar i ett anläggningsbeslut. Av anläggningsbeslutet framgår bland annat vilka anläggningar som ingår i samfälligheten, d v s ändamålet med samfälligheten, vilka delägarfastigheterna är och hur kostnaden för anläggningens utförande, drift och underhåll skall fördelas mellan delägarfastigheterna.

En samfällighet förvaltas som regel av en samfällighetsförening som är en egen juridisk person. Samfällighetens delägare är automatiskt medlemmar i föreningen. Samfällighetsföreningen är behörig att fatta beslut om och och vidta åtgärder som hänför sig till utförande, drift och underhåll av gemensamhetsanläggningen. Föreningen styrs av föreningsstämman (årsmötet) som är det högsta beslutande organet, samt genom styrelsen som är det verkställande organet.

Viktigt att känna till är också att:

  • Föreningen har rätt att i enlighet med tagen debiteringslängd från medlemmarna uttaxera de belopp, d v s utkräva de pengar, som behövs för verksamheten.
  • Uttaxerade belopp, d v s månatliga medlemsavgifter, som inte betalas i rätt tid kan föreningen kräva in genom att direkt begära utmätning hos kronofogdemyndigheten. Något domstolsutslag behövs således inte. För uttaxerade belopp har föreningen automatiskt säkerhet i medlemmens fastighet med bästa förmånsrätt, d v s bättre rätt än t ex pantbrev i fastigheten.
  • Vid försäljning av en delägarfastighet svarar normalt den nya ägaren tillsammans med den förra ägaren för obetalda belopp som påförts den förra ägaren och som förfallit till betalning inom ett år före den bestämda tillträdesdagen.

Vid köp av en delägarfastighet bör köparen, med anledning av medlemskapet i samfällighetsföreningen, tänka på att:

  • Ta reda på vilka anläggningar som ingår och deras skick, avgiftens storlek per år eller månad, eventuella fonderingar och lån.
  • Ta del av den senaste årsredovisningen och förvaltningsberättelsen. Om underhålls- och förnyelseplan finns att ta del av denna för att se om några kostnadskrävande investeringar planeras.
  • Komma överens med säljaren om hur föreningsavgiften skall fördelas dem emellan.
  • Ägarbytet anmäls till föreningens styrelse.